Omdat ik mijn appartement graag omschrijf als ‘de schoenendoos’, scroll ik met regelmaat door het aanbod van Funda. Een activiteit die je beter kunt doen ter entertainment, dan om er daadwerkelijk een huis aan over te houden, omdat het gros van de woningen is ontworpen en/of ingericht door iemand met ontstoken ogen.

Zo is er het camperhuis, met meer spiegels dan een lachpaleis, vaak voorzien van pooltafel en een muurfoto van het nageslacht op ware grootte. Ja, het betreft hier wansmaak, maar in ieder geval wordt hier geen poging gedaan de boel mooier te maken dan het is.

Dit in tegenstelling tot de andere categorie woningen.

Deze woningen lokken je binnen met hun hoge ramen, houten balustrades en authentieke schouw. Je klikt door, zoomt in en dan ontdek je dat er boven diezelfde authentieke schouw ‘fire place’ staat geschreven. Je ziet ineens dat de keuken een ‘kitchen’ genoemd wordt en dat er ‘home sweet home’ boven de bank staat, alsof je de weg kunt kwijtraken op zestig vierkante meter.

Alsof dat nog niet verdrietig genoeg is, heeft een enkele keuken zelfs de complete ingrediëntenlijst voor een appeltaart op de muur staan.

Wanneer ik me dan afvraag of ik de enige ben die hier aanstoot aan neemt, is er gelukkig nog het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. Elke vrijdagavond gaan drie ‘B&B-houders’ bij elkaar logeren, om hun collega’s vervolgens te voorzien van feedback, die je niet altijd als positief kunt omschrijven, want sommige mensen zijn in alle staten als er geen nachtkastje is om je bril op te bergen of wanneer slapen niet mogelijk is omdat het modem knippert naast je bed.

In de laatste aflevering slapen Ab en Thea, samen met Kirsten en Bote in de B&B van Don en Ingrid in Bergen op Zoom. Een villa waar je ‘welcome’ bent, ‘keys’ krijgt voor je eigen ‘romantic’ slaapkamer en zelfs de hoofdkussens spreuken bevatten.

Ab weet daar iets moois over te zeggen. Hij leest voor: ‘follow your heart, it will bring you happiness’ en besluit dan met: ‘dat is over het algemeen waar, behalve als je een lustmoordenaar bent. Dan moet je het niet doen.’

Dat maakt misschien de inrichting van de B&B niet goed, noch die van het gemiddelde huis op Funda, maar de opmerking zorgt er wel voor dat ik volkomen tevreden ga slapen in mijn eigen saaie schoenendoos.