In juli en augustus is het freelance bestaan nóg iets eenzamer. Ik communiceer namelijk voor 90% met out of office messages. Vaak afkomstig van mensen die je graag laten weten dat zij wél vakantie hebben. Sommige van deze mailtjes zijn ronduit gevaarlijk te noemen. Twee voorbeelden:

  • Tot 14 augustus lig ik heerlijk op Bali / Sri Lanka / Ameland.
  • Ik ben aan het genieten van de zon.

Dat is vragen om problemen. Alsof je het noodlot over je afroept. Met een beetje pech leest er een oppergod mee die denkt: ‘jij gaat niet heerlijk liggen op Bali, jij gaat heerlijk je maagdarmkanaal legen op Bali. Hier heb je een parasiet.’

Dan de mensen die mailen dat ze intens aan het genieten zijn. Deze mensen bewonder ik. Want zo’n mail schrijf je vóórdat je weggaat. Dan weet je helemaal niet of er zon is. Misschien zit je de hele vakantie noodgedwongen te kwartetten in de caravan. Best vervelend. Maar niet half zo vervelend als de zakenrelaties die je bij terugkomst moet vertellen over 97 potjes kwartet.

Mijn suggestie: vertel niet wat je denkt te gaan doen. Schrijf dat je weg bent. En wanneer je terugkomt. Zo voorkom je teleurstellingen. Dat niet alleen: je voorkomt ook dat freelancers uit eenzaamheid blogs schrijven over jouw mogelijke misére.