De politie dacht er een hennepplantage aan te treffen, de buren verwachtten een sekshuis, maar de werkelijkheid is iets minder rock & roll: Graceland Breda, Elvishuis in de volksmond, wordt een bed & breakfast. Met de King op de tegels, aan de muren en uit de speakers. Eigenaar Jimmy begint onze tour, de platen overschreeuwend.

_MG_4653_Willem de Kam

Van ‘Follow that Dream’ naar ‘Fun in Acapulco’. Elke kamer is ingericht als een film; “in ‘Harum Scarum' kun je aan de waterpijp, ‘Viva las Vegas’ krijgt een pokertafel aan het plafond.” De badkamers zijn minder hysterisch, “die zijn clean.” Alles is zelfgemaakt, het zwembad eigenhandig uitgegraven. “Er komen nog videoschermen bij. Eentje met Elvis op de ukelele, een ander met palmbomen. Niks Romeinse baden, je bent in Honolulu.”

Graceland Breda is niet bepaald in een dag gebouwd. “Ze willen me al zeven jaar tegenhouden. Ik moest een architect laten verklaren dat het Elvishuis past in het straatbeeld.” Eerst stond er een hek om de villa heen, nu niet meer. “Inbrekers hou je niet tegen.” Wie Graceland wil zien, krijgt het te zien. “Mensen die spontaan stoppen, mogen altijd binnenkomen. Moet je trouwens geen foto’s maken?”

Aan aandacht de afgelopen zeven jaar geen gebrek. “Iedere dag krijg ik bericht of bezoek. Dat is het leuke aan Elvis. Elvis blijft. Niet zoals Rod Stewart of zo, die heeft echt een oude kop gekregen. Alles met Elvis levert geld op. Of je nou met een Elvishuis of -wcborstel komt.” De tegenslagen houden Jimmy niet tegen. De bed & breakfast komt er. Om maar met Elvis te spreken “ambition is a dream with a V8 engine.”

_MG_4668_Willem de Kam

Fotografie: Willem de Kam