Nu ik ruim 1460 dagen zzp’er ben, heb ik ongeveer eenzelfde hoeveelheid aan mailafsluitingen voorbij zien komen. Soms houdt die afsluiting me langer bezig dan de inhoud van de mail zelf. Een greep uit mijn inbox:

Met verkwikkende groet
Een goede groet
Artistieke digitale groet
Grote groeten
Groets

Het is mogelijk dat de laatste groet een tikfout is van een persoon met bijzonder veel haast. Of wil de afzender laten zien dat hij met gemak compleet nieuwe woorden bedenkt? Misschien is groets het nieuwe watskeburt. Hoe dan ook, het is een welkome variatie in de standaard formule:

Bijvoeglijk naamwoord + groet.

Waarom zijn ‘groetjes’ niet voldoende meer? Om welke reden moeten ze groots zijn of verkwikkend? En hoe verkwikkend is het eigenlijk als je elke mail zo afsluit? Toegegeven: ik snap dat groetjes niet overal geschikt zijn. Ze passen vooral onder bepaalde uitnodigingen. Waarbij je niet zegt wat je gaat doen, maar zwemspullen vereist zijn.

Dan liever ‘groet.’ Maar: niet afgekort. Een vriendin beëindigt namelijk standaard haar mails met ‘gr’. Hoe vrolijk de rest van de mail ook is: ik verwacht dan dat ze achter haar computer in een zak zit te inhaleren van woede. Uitschrijven dus. Dan heb je een afsluiter die perfect is voor vrienden, familie, collega’s en ieder ander die je wel of niet in zwemkleding wenst te zien.