Op maandag 25 januari gebeurde er misschien historisch weinig in Microsoft Word, maar op mijn andere scherm was er van alles aan de hand. Daar zag ik hoe een vruchtzak uit het achterwerk van een neushoorn bungelde. De bevalling van breedlipneushoorn Izala was live vanuit Burgers’ Zoo te volgen.

De gebeurtenis trok volgens Metro meer kijkers dan een gemiddeld programma op MTV. Vermoedelijk zaten er in de chatroom van Burger’s Zoo ook meer bezoekers dan die van een gemiddelde muziekzender. Kortom, met mij vele anderen die hun boterham achter de computer wegwerkten.

‘OMG het is bijna zover’ en ‘spannender dan stage’ was er te lezen, maar ook reacties van mensen die even wilden benadrukken dat zij tot de harde kern volgelingen behoorden: ‘WIJ kijken al twee weken.’

Toen plofte de vruchtzak op de grond.

Daarna ging het snel. Moeder neushoorn werd een andere ruimte ingelokt en verzorgers begonnen de zak te reanimeren. Een schouwspel waarbij het huilende emoticons regende. Al snel volgde de hashtag #prayforrhino, net als mensen die zeiden ‘knetterhard te duimen.’ Een enkeling schreeuwde dat DE NATUUR NOU EENMAAL ZO IS.

Na een paar minuten ging het beeld op zwart. De reanimatie werd voortgezet zonder het toeziend oog van Henk, Andy en Deborah. Later volgde het nieuws dat het beestje het niet had gered.

Bijna net zo ontroerend als het volgende bericht:

Tja. Soms roept Moeder Natuur. Dat is nou eenmaal zo.